Srce

Srček dela tika taka ...

Zdi se, da nedavne znanstvene raziskave potrjujejo, kar so pesniki poveličevali tisočletja. Človeško srce je fizično središče ljubezni, mogoče pa tudi naše dejansko središče. Na inštitutu HeartMath so prišli do pomembnih odkritij: popolnoma novega razumevanja energijske podlage ljubezni in drugih človeških občutkov. Pa ne gre za nek inštitut, kjer se zbirajo alternativni čudaki, ampak za raziskovalce katerih dela objavljajo Ameriška revija za kardiologijo (The American Journal of Cardiology) in tudi ena najuglednejših  znanstvenih revij Science. Srce ima pomembnejšo in bolj neodvisno nalogo, kot so do sedaj domnevali.

Električni signali, ki jih oddaja, ne samo da oblikujejo način kako možgani mislijo o nekaterih dogodkih, temveč se srce lahko ‘spominja’ izkušenj, ki so prežete s čustvi. Psiholog dr. Paul Pearsall avtor knjige Srčna šifra, poudarja, da je srce zapuščina čustvenega spomina, ki odloča o tem kdo smo kot posamezniki. Kot dokaze navaja primere ljudi, ki so jim presadili srce in so nerazložljivo prevzeli okuse, stališča včasih celo spomine darovalca. Po tem ko je opravil razgovore z več deset bolniškimi sestrami, zdravniki, pacienti, ki so jim presadili srce, je prišel do ugotovitve, da je srce središče našega bitja, ki vzdržuje energijsko obliko duše. Dr. Benjamin Butzel z dunajske univerze je na podlagi dolgoletnih raziskav prišel do zelo podobnih ugotovitev ter izjavil: Presaditev srca ni navadna menjava organa, ker je srce očitno izvir ljubezni, občutkov in žarišče potez osebnosti. Do podobnih zaključkov je prišel dr. Rollin McCraty, raziskovalec, direktor raziskav na inštitutu HeartMath : Šele leta 1991 je medicinska literatura priznala, da ima srce zelo podobno nevronsko mrežo kot možgani. Človek ne misli in se ne spominja le z glavo. Zdaj vemo, da ima ustrezne celice tudi srce.

Dr. Glen Rein verjetno najbolj znan raziskovalec s področja nevrologije srca je ugotovil, da srce oddaja 50 do 60 krat močnejše električne signale kot možgani. Ugotovil je pa še naslednje, kar je dokaj presenetljivo. Negativna čustva, kot so bes, sovraštvo, ljubosumje in njim podobna, ustvarjajo kaotične in slabe srčne grafikone z veliko frekvenco. Pozitivna čustva, kot so ljubezen, spoštovanje, hvaležnost ustvarjajo zelo koncentrirane valove z majhno frekvenco, vendar veliko močjo. Valovi, ki jih pošilja srce, se po živcu vagusu prenašajo v možgane kjer neposredno vplivajo na način kako se odločamo, kako rešujemo probleme, kako smo kreativni. Možgani tudi neposredno vplivajo na to kako se počutimo, to pa je več kot očitno povezano s čustvovanjem, ki se po vsej verjetnosti dogaja v našem srcu.

Dr. Gary Schwart, profesor psihiatrije na univerzi Arizona ugotavlja: Ko usmerite svoje srce na ljubezen in razumevanje, povečate verjetnost, da se bodo vse celice vašega telesa z možgani vred sinhronizirale okoli srčnega električnega signala. Tako pridobite moč, ne samo fizično, temveč tudi emocionalno in duhovno. Dr. Linda Russek je ugotovila, da se srčni elektromagnetni signali lahko namerijo do metra in pol okoli človeka. S poskusi je ugotovila, da srčni signali ne vplivajo le na naše možgane, ampak tudi na možganske odzive drugega človeka ter tako spreminjajo njegovo razpoloženje. Raziskave na Hardvardu so pokazale, da je električni signal sestavljen iz petih majhnih valov, ki niso niti pri dveh ljudeh enaki. To pomeni, da je tudi srce na nek način naš edinstven prstni odtis. Pearsall zaključuje: Srce določa bistvene lastnosti vsega našega obstoja. Znanost morda dela prve korake k razumevanju energij človeškega duha.

Kvantni fizik Gregg Braden in njegova čudovita razlaga:


One Response to “Srce”


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: